La 17.11. Klo 21.00 GhettoBlues: Mark Hummel (USA) + DJ Hypnoman

Pohjoisen Kalifornian blues-pääkaupungissa Oaklandissa asuva huuliharpisti ja laulusolisti Mark Hummel on yksi West Coast blues -tyylisuunnan tärkeimpiä muusikoita. Kaliforniassa nämä huuliharpistien johtamat blues-yhtyeet ovat saaneet inspiraationsa Chicago bluesista mutta lisänneet musiikkiinsa elementtejä myös jump bluesista ja rock’n’rollista.

Vuosien varrella Mark Hummel on kehittänyt oman tunnistettavan huuliharppu-soundinsa. Lukuisat albumit, jatkuvat kiertueet ja festivaaliesiintymiset ovat vakiinnuttaneet hänen paikkansa blues-eliitissä sekä USA:ssa että Euroopassa.

Mark Hummel syntyi New Havenissa Connecticutissa, ja kasvoi nuoruutensa Los Angelesissa.

Mark kiinnostui pian Chicagon blues-harpisteista kuten Little Walter, James Cotton, ja Sonny Boy Williamson. Vuonna 1972 hän asettui Berkeleyyn, jossa hän alkoi soittaa paikallisten

bluesmiesten kuten Cool Papan, Boogie Jaken, Mississippi Johnny Watersin ja Sonny Lanen

kanssa. Vuonna 1980 hän otti johtaakseen suositun Blues Survivors –yhtyeen.

Vuonna 1985 Blues Survivors julkaisi esikoislevynsä ‘Playing in Your Town’, joka johti mittaviin kiertueisiin USA:ssa, Kanadassa ja Euroopassa. Yhtye esiintyi usein sellaisten bluesin suuruuksien rinnalla kuten Charlie Musselwhite, Brownie McGhee, Lowell Fulson ja Eddie Taylor.

1990-luvun alusta lähtien Mark on jatkanut säännöllisesti toinen toistaan laadukkaampien albumien julkaisua, sekä esiintynyt kaikilla merkittävimmillä blues-festivaaleilla.

Vuonna 1997 hän levytti kuudennen levynsä ’Heart of Chicago’. Levyllä soitti Chicagon

legendaarisimpia blues-muusikoita kuten Muddy Watersin rytmiryhmänä toimineet rumpali Willie ”Big Eyes” Smith ja basisti Bob Stroger, sekä Little Walterin yhtyeessä vaikuttanut kitaristi Dave Myers.

1990-luvulta lähtien Mark on myös tuottanut lukuisia Blues Harmonica Blowout™ –

konserttisarjoja. Näissä kiitetyissä ja suuren suosion saaneissa konserteissa hän on esiintynyt

yhdessä kaikkien merkittävien blues-huuliharpistien kanssa. Lista hänen kanssaan esiintyneistä harpisteista on käytännössä yhtä kuin blues-huuliharpun historian ’Kuka kukin on’ –luettelo.

Marraskuussa 2018 Mark Hummel esiintyy Euroopassa suomalaisen Tomi Leino Trion säestämänä. Tomi Leino Trio on kerännyt kosolti mainetta omien keikkojensa lisäksi myös amerikkalaisten bluestähtien säestysyhtyeenä.

Mark Hummel – huuliharppu ja laulu

Tomi Leino – kitara

Jaska Prepula – basso

Mikko Peltola – rummut

http://www.markhummel.com