La 13.10. Klo 21.00 GhettoBlues: Janis Vanadzins Trio+ (LV) Support: Nite Owls

Milloin viimeksi kuulit latvialaista bluesia? Nyt siihen on ainakin mahdollisuus kun latvialaisen bluesin grand old man, kitaristi Janis Vanadzins esiintyy Ghettoblues-illassa laajennettuine trioineen. Janisin tie musiikin saralla on pitkä. Hän aloitti uransa neuvostoaikaan kulttibändissä Cements ja perusti vuonna 1988 Latvian historian ensimmäisen bluesyhtyeen (Blues Band Riga). Tämän jälkeen hän on liidannut useaa nimenomaan bluesiin erikoistunutta kokoonpanoa ja tuonut yhteen latvialaisia alan muusikoita ja entusiasteja. Hot Dogs (1990 – 2004), Hot Dogs Extreme (2004), Dogs & Catfish (2004 – 2012), Mozambika (2012 -2017) ovat Janisin johtamia, lukemattomissa konserteissa ja tapahtumissa myös muissa maissa esiintyneitä ryhmiä.

Jānisin soittotyyliä on kuvattu spontaaniksi ja ennalta-arvaamattomaksi. Hän on puhdasverinen improvisoija, jolla on halu rikkoa 12-tahdin peruskaavan rajoja.

Niinpä Janis Vanadzinsin nykyinen kokoonpano, viime vuonna perustettu ”Trio+” ei noudata mitään sääntöjä pilkuntarkasti, vaikka esittääkin musiikkia jonka juuret ovat bluesissa. Bändille tärkeintä on seurata intuitiota ja tuottaa yleisön kuultavaksi eklektistä soundia. Janisin lisäksi Trio-plussassa on mukana nuoria muusikoita, jotka tuovat keitokseen oman virkistävän stereotypiat väistävän lisänsä:

LĪVA DRĒVIŅA on vankan musiikkikoulutuksen ja monipuolisen uran omaava vokalisti.

MIĶELIS VANAGS  aloitti kitaransoiton teini-ikäisenä ja on voittanut Latviassa Yamaha-kitarakilpailun ja Sound Factory 2017 -kitarakilpailun. Mikelis soittaa monissa erityylisissä yhtyeissä kuten Sonic Wingsissä. Hänen erityisintohimonsa on  Jimi Hendrixin perintö.

EGILS RUPENHEITS soittaa rumpuja sekä perkussioita ja cajonia. Tämä monipuolinen muusikko on aktiivinen jami- ja vaihtoehtomusiikkitapahtumien organisoija.

Janisin Trio+ ehtinyt tuoreeksi kokoonpanoksi esiintyä runsaasti festivaaleilla paitsi Latviassa myös Virossa ja Puolassa.

Janis Vanadzins – guitar

Liva Drevina – vocal

Mikelis Vanags – guitar, vocal

Egils Rupenheits – drums, percussions

Latvialaisten lämppärinä toimii helsinkiläinen Nite Owls, joka tarjoaa voimakasta aitoa blues-tunnelmaa höystettynä loistavalla huuliharppuilottelulla ja taidokkaalla kitaroinnilla. Tunnelman luovat pitkän linjan muusikot Matti Ristimäki (huuliharppu, laulu), Jonne Kulluvaara (kitara), Sande Vettenranta (rummut) ja Vippi Rönnmark (basso). Ohjelmistossa mennään huuliharppumestareiden jalanjäljillä (Little Walter, Big Walter Horton, George Smith, William Clarke). Yhtye ei varmasti jätä juurimusiikin ystäviä kylmäksi.

Luvassa siis monipuolinen ilta bluesin parissa!